Välj rätt tak till huset

Ett bra tak är viktigt för att skydda huset mot regn och rusk. Dessutom bidrar ett tak i rätt stil till att huset ser stilrent och snyggt ut. Här kan du läsa mer om att lägga om taket hemma och vilka tak som finns att välja mellan.

Det finns flera typer av tak på marknaden. Några av de vanligaste är papptak, plåttak och betongplattor. Att välja papptak kan vara ett smart alternativ eftersom det är billigare och enklare att lägga än andra takmodeller. Dessutom gå det att lägga på hus som inte klarar av ett tyngre tak, men det kan du låta proffsen välja för när det kommer till att lägga tak är det bäst att låta en professionell takfirma göra jobbet. Ett felaktigt lagt tak kan nämligen orsaka stora skador på huset, och därmed stora kostnader.

Låt utseende och tyngd avgöra val av tak

Ett tak gör mycket för ett hus utseende oavsett om det är en lyxig villa i jugendstil eller ett romantiskt torp på landet. Det viktigaste vid val av tak är att färg och material passar ihop med takets karaktär. Ytterligare en viktig aspekt är att tyngden på taket är rätt. Ett tungt betong- eller tegeltak kräver att husets konstruktion tål vikten. Ett mindre tåligt hus ska istället ha ett papptak eller ett plåttak.

Undersök takets skick

Ibland är det enkelt att förstå att det behövs ett nytt tak på huset. Om du har köpt ett nedgånget gammalt ödehus behöver det mesta renoveras. Bor du däremot i en villa av normal standard är det inte lika lätt att upptäcka. En bra idé för att upptäcka fuktproblem är att undersöka din vind regelbundet för att se om det finns tecken på mögel. På så sätt kan du åtgärda eventuella skador tidigt utan att behöva riva hela taket. Exempelvis genom att byta ut delar av taket eller laga en läcka.