Tips för ett miljövänligt hem

Funderar du på hur ditt hem kan bli mer miljövänligt? Du behöver inte sluta duscha eller installera solpaneler överallt. Här kommer några tips på hur du gör klimatet en tjänst, utan att behöva kompromissa med saker som gör hemmet lyxigt och bekvämt.

En bra utgångspunkt är att utgå från de stora energibovarna. I Sverige står uppvärmning för en stor del av hushållens energiförbrukning. I en äldre fastighet är det klokt att se över isoleringen. Väggar och fönster är ofta dåligt isolerade. Det märks direkt på elräkningen. Om du renoverar kan du åtgärda problemet och dessutom höja värdet på hela fastigheten. Ett annat bra tips är att satsa på en luftvärmepump från https://norrlandsvarme.se/ så att du får en värmepump som är anpassad för nordiska förhållanden. Många produkter är nämligen anpassade för Central- och Sydeuropa, men du vill ha en luftvärmepump som kan hantera den kalla svenska vintern.

Välj energisnål hemelektronik

Med det menas att du ska hålla utkik efter produkter med hög energiklass. Allra bäst är A+++ och allra sämst är G. Tipset är viktigast för elektronik som drar mycket energi, till exempel tvättmaskin, diskmaskin, kylskåp och dammsugare, men underskatta heller inte elektronik som ofta är påslagen eller lämnas i standby-läge. Där märks till exempel dator, tv, radio mm. Försök om möjligt att hålla dig till A. Försök att undvika C eller sämre. Tänk på att elektronik har lång livslängd och du tjänar igen ett högre inköpspris på lägre elräkning, åtminstone på lång sikt.

Gör ditt hem smartare

Med dagens moderna teknik är det inga problem att styra inomhusklimat och belysning. När ingen är hemma kan du se till att alla lampor är släckta. Ska du vara borta kan du använda någon form av tidsreglering så att temperaturen hålls nere och energi inte förbrukas i onödan. Satsar du på ett så kallat smart hem kan du använda en app i mobilen eller på datorn för att styra hemmet på ett optimalt sätt. Det blir en vinst för både miljön och den egna plånboken.