Så underhåller du husets fasad

Är du i behov av att piffa upp husets fasad men inte riktigt vet hur du ska göra? Inga problem, här får du de bästa tipsen på hur du underhåller husets fasad bäst. Om du har tegelhus kan du luta dig tillbaka, det är fördelen med tegelhus att de inte behöver någon särskild underhållning – det behöver dock träfasader.

Har färgen på fasaden inte börjat spricka ännu behöver du inte renovera fasaden genom att direkt måla om, utan du behöver enbart tvätta fasaden då och då. Det går inte att säga hur ofta du ska tvätta fasaden eftersom det beror på vilken miljö omger ditt hus. Men tänk på att tvätta med jämna mellanrum för att minska risken för algangrepp. Är det så att färgen börjat flagna lite på vissa ställen ska du först tvätta. Sedan skrapar du bort färgflagorna med hjälp av en stålborste, vilket gör att du även kan se om hela brädan också behöver bytas. När du fått bort flagorna måste du slipa brädorna innan du målar.

”Tänk på slipa ordentligt innan du lägger på ytfärgen.”

Om du behöver måla om eller byta brädor

Om det är så att färgen är så dålig att du behöver renovera fasaden måste du först kolla om brädorna behöver bytas eller om det räcker med att enbart måla om. i det sista fallet måste du ta bort den färgen som redan finns genom att slipa bort den. Tänk på slipa ordentligt innan du lägger på ytfärgen. Behöver du byta brädorna på fasaden var noga med att köpa brädor av bra kvalitet. Det är inte värt att köpa dåligt virke då det håller sämre och du kommer att snart behöva byta brädor igeno