New England i Göteborg

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur Östermalms storslagna och ålderstigna saluhall nu håller på att renoveras och byggas om. I dag skriver vi i stället om hur en familj i Göteborg lät arkitektrita sitt kommande hus, med en modern trävilla med luftiga ytor som resultat.

hus ritningI en artikel i Expressen kan vi läsa om hur anlitandet av en arkitekt kan vara lösningen på problemet när det kommer till att hitta ett hus som passar individuella behov. Huset i artikeln är specialritat för en smal tomt till en stor familj och är designat med New England-stil i åtanke, blandat med svenska spröjsade fönster och liggande träpanel. Huset ger vid första anblick en välkomnande och hemtrevlig känsla.

Huset har två våningar, med köket och vardagsrummet i öppen planlösning på nedre våningen och alla sovrum på övervåningen. Det började byggas under hösten 2005 och stod klart sexton veckor senare i mars 2006, alltså för ungefär tio år sedan. Det gick alltså snabbt trots att det var en arkitekt som ritade upp huset på egen hand efter familjens önskemål.

Ljust och fräsch med stora fönster

Det som är mer speciellt med detta hus är också att eftersom tomten var så långsmal med grannhus tätt inpå, gick det inte att ha fönster på långsidorna, ljuset kommer med arkitektens hjälp nu i stället in från husets gavlar och dessa fönster är stora och för att kompensera bristen på fönster på långsidorna, som endast har några små fönster, och trots detta är huset ljust inuti, med en känsla av rymd eftersom alla väggar i princip är vita med undantag från sovrummen till de tre barn som familjen består av förutom föräldrarna.

Huset har även små smarta lösningar, som glasskiva med dekortapet innanför, i stället för kakel i köket, öven köksbänken. Annars är köket svart och högblankt, djärvt och estetiskt tilltalande för den som gillar det stilrena med en touch av mod.