Enkelt att vara klimatsmart

Tidigare har vi skrivit om hur man kan värma upp sitt hem på ett klimatsmart sätt – men varför stanna där när det går att göra så mycket mer?

återvinning symbolAtt leva klimatsmart är inte bara att sänka sina värmekostnader genom att byta fönster, vilket vi skrivit om här. Utan det handlar snarare om att byta ut sina dåliga vanor mot bättre vanor och på så vis ändra sitt förhållningsätt till klimatet och hur vi som människor faktiskt påverkar. Ett tips som bland annat Göteborgs-Posten tar upp är att till exempel börja tänka till en extra gång i vardagssituationer såsom i matbutiken, vid din elförbrukning, hur du åker till jobbet och när du ska köpa kläder med mera. För egentligen är det precis just att tänka lite extra som kan göra skillnad, och man kan enkelt sätta upp en hel del förhållningsregler att försöka hålla sig till för att bli så klimatsmart som det bara går.

Enkla förhållningsregler:

  • I matbutiken – titta efter krav-märkta varor och ät mer vegetariska maträtter eftersom att dessa har mindre negativ inverkan på miljön.
  • Välja el – solenergi är precis lika bra som vanlig el och idag finns mängder av alternativa solceller att välja bland.
  • Åka till jobbet – finns det möjlighet att cykla eller åka kollektivt? Lämna din egen bil hemma så slipper du påverka miljön negativ samtidigt som du spar in på bränslekostnaden.
  • Klädshopping – ja, det går att tänka miljövänligt och klimatsmart även när det kommer till kläder. Tänk vintage, återvunnet och secondhand framför nyproducerade kläder, vilket även går att applicera på möbler och inredning.
  • Spara pengar – vill du spara pengar men inte ändra mer i din livsstil? Testa att placera dina pengar genom att investera dem i grön energi för att mota bort användningen av fossila bränslen.

Vad mer kan man göra?

Det finns mängder av saker man kan göra för att leva mer klimatsmart och allt handlar till exempel om att tänka till en extra gång. Ska du till exempel till butiken för att köpa matvaror kanske du redan har en plastpåse hemma som du kan ta med dig och därför inte behöver ta en ny i butiken? Eller du kanske till och med kan ta en typkasse som går att använda ännu fler gånger? En annan plats där det lönar sig att tänka till är när det kommer till vårt slöseri. Ett sätt att inte slösa exempelvis på energi är att släcka lampan när vi lämnar ett rum, isolera väggar och tak för att inte släppa ut värme och kanske stänga igen fönstret när vi inte är hemma men ändå har elementen igång. Ja, sanningen är att allt går om man bara vill – likaså när det gäller att vara klimatsmart!