Dra av för arbetskläderna

Jobbar du inom ett yrke där du bär arbetskläder? Glöm då inte att om du betalar för dessa själv så kan du också dra av för dessa nu i vår när det är dags att deklarerar – samt en hel del andra saker som du kanske inte tänkt på att du kan göra avdrag för.

Snart är det dags att deklarera igen och om du är person som arbetar inom ett yrke där du behöver bära arbetskläder och arbetsskor ska du inte glömma bort att du kan göra avdrag för dessa i din deklaration. Se bara till att du verkligen kan styrka att kläderna är köpta i arbetssyfte, och att kläderna är i form av skyddskläder. Du kan till exempel inte dra av för en vanlig mössa eller en snygg kavaj du bär på kundmöten, men du kan göra avdrag för ett par rediga arbetsskor med till exempel stålhätta i. Dock kan det vara bra att veta att du inte kan göra ett hur stort avdrag som helst, minimi beloppet är avdrag om 5 000 kronor så om du inte handlat skyddskläder till den summan är avdraget inte så värt att försöka göra, i alla fall inte enligt Nyheter24.

Andra avdrag än arbetskläder

Något som Nyheter24 också rapporterat om är att det finns en hel del andra avdrag du kan göra som du kanske inte tänkt på. Vad man bland annat listar är:

  • Reseavdrag – gäller resor till och från arbetet med en gräns 11 000 kronor under ett år och du måste resa längre än två kilometer mellan bostad och arbetsplats.
  • Dator & surfplatta – om du behövt betala för dessa ur egen ficka men ska användas i arbetet och inte privat får du deklarera avdrag för dessa också.
  • Hund i tjänst – jobbar du med hjälp av en hund som du även har boende hos dig får du göra avdrag för denna.
  • Tjänstebil – om du använder egen bil som tjänstebil får du dra av per mil, 18,50 kronor. Men om det är en tjänstebil som inte är din egen så är det 6,50 kronor om den drivs med diesel och 9,50 kronor per mil om den drivs med annat drivmedel. Oavsett om tjänstebilen är din egen eller företagets bil måste du kunna bevisa att resorna som gjorts med denna är gjorda i tjänst.