Spara på en individuell mätning

Har kostnaderna gått upp mycket och ni märker en direkt koppling till att grannen just nu håller på att renovera? Då kan det vara så att ni har en gemensam uträknad elförbrukning. Det kan vara otroligt jobbigt att bo i ett bostadshus där man redan bor nära till grannar och deras liv. Gör man samtidigt försök att hålla kostnaderna nere och inget händer, samtidigt börjar grannen på en stor renovering och i brevlådan dimper en stor räkning ned, för allihop, då är det en gemensam förbrukning som står bakom räkningen.

eldosa på väggenEn kollektiv räkning med olika förbrukningar av el kan bli ett stort problem om någon av grannarna exempelvis startar en renovering och elförbrukningen skjuter i taket. Det man då kan göra är att be om en individuell elmätning. Det som då händer är att man tar reda på vad man faktiskt förbrukar och kan på så vis få en mer rättvis elräkning. Det som också kan vara är att man har en fast avgift till föreningen för elen och kan känna att den skulle kunna gå ner avsevärt och därmed sänka hyran, då är det också läge att göra en elmätning och köpa en elmätare via Inergi.

Mer rättvis el för grannarna

Det här är inget som bara gynnar er utan också grannarna i huset. Det kan vara knepigt att få igenom en individuell mätning när det kommer till fastighetsägarna men eftersom man kan få hjälp med det så brukar det gå smidigt. En fast avgift i föreningen är alltså förhandlingsbar och något som varje hyresgäst har rätten till att överklaga. Beslutet om avgiften kommer från uträkningar på kostnaderna och kommer ni med gemensamma nya siffror så är det betydligt enklare att visa svart på vitt om hur mycket elen bör ligga på. På detta vis kan man spara pengar och lägga dem på annat i hemmet som kan behöva underhållas.