Rätt virke till bygget

Äntligen har byggtiderna dragit igång. Solen skiner och det finns knappt något härligare än att börja med skapandet, att ta steget och göra ritningarna till verklighet. Men, visst är det väl ett steg kvar innan man kan snickra? Självklart är det så, man kan ju inte snickra utan material.

Rätt material viktigt

Att ha rätt material till bygget är självklart viktigt. Det vet alla som någonsin byggt någonting. Med det ska man säga att det inte alltid är det lättaste, och är man smart pratar med en expert, snarare än att chansa. Och man behöver inte ens kontakta en specialist och boka in ett möte, det räcker (i alla fall i de flesta fall) faktiskt att prata med en av arbetarna på ett byggvaruhus. De har sten koll på läget, och är mer än villiga att hjälpa till. Ska du ha annat material än de vanligaste (typ trä) är det smart att kontakta ett specialistföretag däremot. Gäller det rör, plåt och stål? Kolla med http://www.montano.se/, de vet exakt vad som gäller. Det är som sagt dumt att chansa. Det är också svårare att läsa sig till hur det är med stål och plåt. Det skrivs mycket mer ofta om trämaterial, antagligen för att det är vanligare att använda. Leva & Bo har tagit fram ett litet bildspel där de tar upp just vikten av rätt virke. De kallar det materialguide, och det är riktigt intressant att kika på. Här är några exempel på virken som de tar upp:

  • Kärnfuru: Används främst på altaner och verandor. Det är bra för att det är miljövänligt och svenskt, kan användas obehandlat och är tåligt mot röta. Svagheterna är att virkets kvalité kan variera, och att det kräver underhåll för att inte ändra färg.
  • Ädelträ: Benämningen på en rad träslag, från alm, bok och ek till ebenholtz, mahogny och teak. Vanligtvis är det härstammar det från regnskogen. Deras styrkor är den bruna färgen, med en naturlig beständighet. Dessvärre är det ofta dyrt, och man kan även fundera över hur bra det är ur ett ekologiskt perspektiv.
  • Tryckimpregnerad furu: Det absolut vanligaste valet, om man ska bygga altan. Styrkor? Billigt, hållbart, lättmontereat och enkelt. Svagheter: giftigt innehåll och cancerogena ämnen.