Minska elförbrukningen

Att vara sparsam med el, energi och värme är både bra för miljön och plånboken. Saker som att ha en timer på teknikutrustningen och släcka lampor varje gång man lämnar rummet, kan vara väldigt bra. Vi ger dig alla tips du behöver.

528794-what-a-mess

Håll nere förbrukning och kostnader

Som vi skrivit i ett tidigare inlägg kan ett sätt att hålla elkostnaderna nere vara att göra en individuell elmätning, så att man helt säkert vet att det endast är ens egen elförbrukning man betalar för. Men det finns en hel del andra sätt som man kan hålla nere el-, värme- och energiförbrukningen och därmed kostnaderna på.

  • Har du dålig isolering i huset så förlorar du mycket värme. Se därför till att fönster, fasad och vind är bra isolerad. Gamla fönster kan sluka väldigt mycket värme.
  • Golvvärmen kan dra väldigt mycket el. Se därför till att den är avstängd när du inte är hemma och att du inte har varmare golv än vad du faktiskt behöver.
  • Du bör överväga att byta ut dina vitvaror om de är gamla. Äldre kyl och frys är nämligen riktiga energislukare. Se även till att vitvarorna är inställda på rätt temperaturer. Har du endast en grad kallare, får du en energiökning på 5 %.
  • När det kommer till din diskmaskin bör du testa vilket program du kan köra för att få ren disk. Ta det energisnålaste programmet du kan. Du behöver heller inte skölja disken med varmvatten innan du ställer in den i diskmaskinen.
  • Släck lamporna när det är ljust ute eller om du inte är i rummet. Du bör också stänga av all elektrisk utrustning som du inte använder. Det hjälper inte att ha utrustningen i viloläge och en mobilladdare som sitter i kontakten utan mobil, drar även ström.

Mätdosa ger lägre förbrukning

Med hjälp av en mätdosa kan du själv se hur mycket el du förbrukar. På så sätt får du bättre koll och kan minska elförbrukningen. En familj som testat en mätdosa sparade hela 18 procent. Detta på grund av att de insåg att det drog mycket el att torktumla kläder.