Induktionshällar

Induktionshällar har blivit allt mer populära de senaste åren, inte minst efter att flera kända kockar har talat sig varma för dem. En induktionshäll värmer upp kärlet som används nästan lika snabbt som en gaslåga gör, och har en stor fördel över gasen: själva hällen blir inte varm. Man kan behöva montera ett spisskydd ändå, eftersom barn kan bränna sig på stekpannor eller kastruller, men själva hällen är säker.

En induktionshäll fungerar så att den genom induktion skapar ett magnetfält, som värmer upp magnetiska material. Därför kan man inte använda kastruller av aluminium, eller lergrytor, på en induktionshäll. Det finns speciella mellanlägg i magnetiskt material som man kan använda, men dessa fungerar inte särskilt väl. Bättre är att byta ut eventuella kokkärl i icke-magnetiskt material mot nya i stål.

Många fördelar

Förutom snabbheten och säkerheten så drar en induktionshäll mindre energi än en vanlig spishäll. Detta beror framför allt på att värmezonen på en induktionshäll automatiskt anpassas efter kärlets storlek. Ingen värme alstras alltså i onödan. Många hällar kan också anpassa sig efter kärl med ovanlig form, som långa fiskgrytor.

Dessutom går det att reglera temperaturen på de flesta induktionshällar, så att man inte riskerar att sänka till för låg värme, bara för att behöva höja till för hög värme och sedan sänka igen. En jämn temperatur är bäst, både för maten och för plånboken.  En induktionshäll är enligt Energimyndigheten dubbelt så effektiv som en keramikhäll. Däremot är induktionshällen något dyrare. Prisskillnaden är ungefär tusen kronor mer än för en glaskeramikhäll av motsvarande storlek. Om man inte måste byta ut alla sina kastruller och stekpannor så har man med andra ord sparat in prisskillnaden ganska snabbt.

Det finns egentligen bara två nackdelar med induktionshällar. Den ena är funktionaliteten, alltså att alla material inte fungerar på hällen. Testa själv med en kylskåpsmagnet för att se vilka av dina nuvarande kokkärl som kommer att fungera.  Den andra nackdelen är att effektökningsfunktionen, som finns på många hällar, upplevs som bullrig av många. Be därför att få prova hällen, och lyssna på hur mycket den låter, innan du bestämmer dig.